Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Διαγωνισμός-Ρίχνει σκιά η πυραμίδα του Χέοπα;

Μετρώντας τις πυραμίδες

Στο μάθημα των μαθηματικών στην 3η Γυμνασίου, αναφέροντας ο καθηγητής τον τρόπο που εικάζεται ότι ο Θαλής μέτρησε την πυραμίδα του Χέοπα, πολλοί μαθητές ισχυρίστηκαν ότι οι πυραμίδες ποτέ δεν ρίχνουν την σκιά τους έξω από τη βάση τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω πληροφορίες με ποια γωνία από το οριζόντιο επίπεδο (σε μοίρες) θα πρέπει να ανατέλλει ο ήλιος ώστε να ισχύουν οι ισχυρισμοί των μαθητών;



Από http://www.live-pedia.gr/ : «...Η υψηλότερη από αυτές, του Χέοπα, έχει ύψος 146,60 μ. και τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ. Έχει όγκο 2.521.000 κυβ. μ. και καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετρ. μ. Συμπεριλαμβάνεται στα Επτά Θαύματα του κόσμου. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από 100.000 εργάτες δούλους, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να οικοδομηθεί αυτό το τεράστιο έργο, που σήμερα συγκινεί τους επισκέπτες της Αιγύπτου για το μεγαλείο του και την τεχνική του και προβληματίζει τους σύγχρονους ειδικούς για το πώς μπόρεσαν να λύσουν τα τόσα προβλήματα μηχανικής και στατικής οι αρχαίοι συνάδελφοί τους. Εξωτερικά, η πυραμίδα του Χέοπα είναι επιστρωμένη με πλάκες από γρανίτη. Το εσωτερικό ήταν λαβύρινθος από διαδρόμους και δωματιάκια, που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κύριο χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ. Ο χώρος αυτός είχε ύψος 5 μ., πλάτος 5,34 μ. και μήκος 10,33 μ. Η λάρνακα, μέσα στην οποία βρισκόταν η μούμια του Φαραώ ήταν από ροζ γρανίτη..»

Δημοσιεύστε τις απαντήσεις ή καταθέστε τις απόψεις σας στους μαθηματικούς του σχολείου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το ερώτημα τίθεται λάθος γιατί ο ήλιος δεν μπορεί να ανατείλει από κάποια γωνία σε σχέση με τον ορίζοντα. Ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει σκιά είναι να βρίσκεται ακριβώς από πάνω,σε ευθυγράμμιση με τον κάθετο άξονά τους, (ο οποίος σχηματίζει γωνία 90 με τη βάση, αν οι μοίρες έχουν σημασία)

Αλεξίνοος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
ελπίζοντας πως δεν ποιούμαι κατάχρησιν φιλοξενίας, σας ανακοινώνω τον τίτλο ενός blog και την επεξήγησή του. Νομίζω ότι σας ενδιαφέρει:
Τίτλος - Επεξήγηση:
Ξυλουργός, Θαλής και Πυραμίς (Αφήγημα σε συνέχειες.)
Υπότιτλος του βιβλίου (του εν λόγω αφηγήματος) είναι: «Η μέτρηση του ύψους της, έγινε ...εν τω μέσω της νυκτός». Πράγματι μεταξύ των πολλών τρόπων διά τον υπολογισμό του ύψους της Πυραμίδος του Χέοπος, οιανδήποτε ημέρα και ώρα, υπάρχουν και ορισμένοι που όχι μόνον δεν απαιτούν σκιά αλλ΄, ούτε καν φως. Εξ άλλου, τα περί σκιάς, είναι τόσο απλοϊκά, ώστε αποβαίνουν συκοφαντικά διά τον Θαλή και επιβλαβή δια την νοημοσύνη αυτού που θα τα πιστεύσει...
Η διεύθυνση του blog είναι η εξής:
http://thales-pyramis.blogspot.gr/

Σχετικώς με το προηγούμενο σχόλιο:
Αυτό που περιγράφει θα ήταν ορθό εάν αντί της πυραμίδος είχαμε ένα στύλο.
Απουσία σκιάς έχουμε όταν ο ήλιος ευρίσκεται εις το εσωτερικό της γωνίας που είναι η κατά κορυφήν της τετραέδρου γωνίας της πυραμίδος. Εις την διεύθυνση που ακολουθεί, υπάρχει το σχετικό σχήμα:
http://thales-pyramis.blogspot.gr/search?updated-max=2013-10-25T21:30:00-07:00&max-results=8#without_shadow