Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ "ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ¨

Την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Σουφλίου, διεξήχθη ομιλία του κ. Αθανάσιου Γουρίδη με θέμα την ιστορία του τόπου μας. Η Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Σουφλίου, με αφορμή την εργασία της σε θέματα τοπικής ιστορίας, έδωσε το παρόν στην ομιλία αυτή όπου το θέμα της ήταν « Ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής του Σουφλίου »
Ο κ. Γουρίδης, φιλικός και προσιτός με τους μαθητές, αναφέρθηκε με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία στο θέμα αυτό. Εξάλλου είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αφιερώσει πολλά χρόνια έρευνας, μελέτης και εργασίας. Αρχικά ξεκίνησε με αναφορά στα περίχωρα του Δήμου Σουφλίου, όπως Λαγυνά, Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά, Λυκόφη. Στη συνέχεια πέρασε στα χωριά του Μεγάλου Δερείου, Ρούσας, Σιδηρού και έφτασε στο Σουφλί. Με τη βοήθεια βιντεοπροβολέα παρουσίασε πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες διαφάνειες σχετικές με αρχαιολογικά ευρήματα των περιοχών αυτών. Νομίσματα εποχής σιδήρου και της μεσαιωνικής εποχής, αγαλματίδια μέχρι και αρχαίοι τάφοι που έχουν εντοπιστεί στον τόπο μας, απομεινάρια από κάστρα ρωμαϊκής αλλά και βυζαντινής περιόδου αποτέλεσαν το θέμα της παρουσίασης αλλά και συζήτησης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Λίγο πριν τη λήξη της ο κ. Γουρίδης έδωσε το λόγο στους μαθητές, για να εκφράσουν απορίες και ερωτήσεις πάνω στο θέμα αυτό.
Το τέλος της ομιλίας , μας βρήκε όλους τους μαθητές με μια έκφραση ικανοποίησης ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας, αφού μάς δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πληροφορίες για την ιστορία του τόπου όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώνουμε, τις οποίες ως τότε δε γνωρίζαμε. Έτσι μάθαμε να τον εκτιμούμε και να είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην αξιοποίηση αυτής της περιοχής και προβολής της προς τα έξω. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας , να έρθουμε πιο κοντά στις αρχαιολογικές έρευνες της περιοχής, πληροφορηθήκαμε περιχαρείς από τον ίδιο τον κ. Γουρίδη ότι μπορούμε την άνοιξη να πάρουμε μέρος και εμείς οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στις ανασκαφές και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια αυτού του ανθρώπου και των συνεργατών του.
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία να περάσει ο καιρός για να ανεβούμε μαζί τους στην περιοχή. Σας υποσχόμαστε ότι θα σας ενημερώσουμε σχετικά με την όλη προσπάθεια με νέο άρθρο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου
Στεργιάννη Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: