Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Ο ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ


Ο μαυρόγυπας είναι ένα σπάνιο είδος αρπακτικού και μπορεί κανείς να τον συναντήσει στην περιοχή της Δαδιάς। Είναι ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης, έχει κοντή ουρά και πλατιές φτερούγες τις οποίες κρατά επίπεδες κατά το πέταγμα. Οι φτερούγες του μπορούν να φτάσουν τα 3 μέτρα πλάτος Το βάρος του φτάνει έως τα 8 κιλά. Επίσης φωλιάζει σε πλαγιές με απότομες κλίσεις , όπου κυριαρχούν τα ώριμα πευκοδάση. Τρέφεται αποκλειστικά με ψοφίμια θηλαστικών ζώων μικρού και μεγάλου μεγέθους και γεννά αυγά κάθε χρόνο. Τα αυγά του μαυρόγυπα επωάζονται σε διάστημα 55-60 ημερών, αλλά δεν επιβιώνουν όλα τα νεογνά. Ο μαυρόγυπας μέχρι τη δεκαετία του 1950 ήταν πολύ διαδεδομένο και πολυάριθμο είδος τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην Κρήτη. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια κοντεύει να εξαφανιστεί. Κύριες αιτίες της εξαφάνισής του είναι η παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία και τα δηλητηριασμένα δολώματα για την καταπολέμηση των μεγάλων και μικρών σαρκοφάγων ζώων.

Συντάκτες :Μαλιαχούστας Βασίλης, Μπαμπάκα Ιωάννα, Μολλά Οσμάν, Μπουλμπούλ Σιμγκέ, Ομέρ Αμέτ Μουμίν

Εικόνα :Μουσίκας Μπάμπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: