Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Το Υπ.ΠαιδείαςΔΒΜΘ έστειλε ένα έγγραφο για το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα του κειμένου:

Το ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ., έχοντας θέσει το ψηφιακό σχολείο στις βασικές επιλογές του και στηρίζοντας ενέργειες για την ολοκληρωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών για το διαδίκτυο και την ασφαλή περιήγησή τους σε αυτό , συμπράττει με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στην προσπάθεια της καλύτερης προστασίας της ιδιωτικής ζωής των μαθητών και καλεί στην όσο το δυνατό καλύτερη κοινοποίηση και προβολή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας της Αρχής ΠΔΠΧ : http://www.dpa.gr  και του σχετικού ιστότοπου που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ( link: «ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»).
Ο ιστότοπος είναι δομημένος σε τέσσερις ενότητες, κάθε μία από τις οποίες περιέχει ενημερωτικό κείμενο, τεστ γνώσεων, βίντεο ευαισθητοποίησης και ειδικό τμήμα με εκπαιδευτικό υλικό. Η πρώτη ενότητα («Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα») περιλαμβάνει γενική ενημέρωση για την προστασία της ιδιωτικότητας και τα δικαιώματα των πολιτών , δίνοντας έμφαση στα ψηφιακά ίχνη και στην παρακολούθηση στο Διαδίκτυο. Η δεύτερη ενότητα («Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω») στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων. Η τρίτη ενότητα («Γνωρίζω σε ποιον μιλώ») προβάλλει το ζήτημα της πλαστοπροσωπίας στο διαδίκτυο και τέλος, η τέταρτη ενότητα («Δικτυώνομαι με ασφάλεια»), εστιάζει στην προστασία προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.
Με αφορμή την 28η Ιανουαρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Δεδομένων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές καλούνται να περιηγηθούν τον ιστότοπο και να χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, είτε στο μάθημα της Πληροφορικής είτε στα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, τα οποία ειδικά εφέτος εστιάζουν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. «Σχεδιασμός και Υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων» σελ. 4, ΑΠ. : Γ7/119236/24-9-2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια: