Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

 


ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΈΒΡΟΥ - ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γιαννάκου Κωνσταντία, Παρθένου Δήμητρα

Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής μας χρονιάς θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τα βίντεο και τους διαδραστικούς χάρτες με τα θρησκευτικά μνημεία του νομού Έβρου, που δημιουργήσαμε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών «Εικονική γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης μου».

Οι μαθητές μας ξεκίνησαν έναν θεολογικό περίπατο σε ορθόδοξα και ισλαμικά μνημεία, καθώς και σε ιερούς ναούς άλλων δογμάτων, με ιδιαίτερη σημασία και σημαντικό ρόλο στην τοπική ιστορία και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Αναζήτησαν πληροφορίες, πήραν συνεντεύξεις και αποτύπωσαν όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν στους ψηφιακούς χάρτες, όπου πρόσθεσαν φωτογραφίες, αρχεία ήχου και βίντεο που δημιούργησαν και ανάρτησαν στο youtube.

Τα βίντεο με τα θρησκευτικά μνημεία του νομού Έβρου:

https://youtu.be/n51QuP6HjSI, Ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων

https://youtu.be/RhUtPgmnXog , Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

https://youtu.be/MGg_o_qUpLQ, Ι.Μ. Παναγιάς του Έβρου

https://youtu.be/fVBsr1McaRs, Καθολική Εκκλησία Αλεξανδρούπολης “Ο Άγιος Ιωσήφ"

https://youtu.be/LZgtjZ7vKm0 , Ι.Μ. Παναγίας της Πορταΐτισσας

Διαδραστικοί χάρτες με κώδικες qr

Στις φωτογραφίες παρακάτω υπάρχουν δύο ψηφιακοί χάρτες, ένας της Αλεξανδρούπολης και ένας του Βορείου Έβρου, όπου δίνονται οι πληροφορίες για τα θρησκευτικά μνημεία μέσω εικονιδίων με κώδικες qr. Μπορείτε να σαρώσετε τα εικονίδια και να διαβάσετε τα κείμενα.

Διαδραστικός χάρτης με την εφαρμογή thinglink (κάντε κλικ πάνω στα «θερμά σημεία» - εικονίδια):

Διαδραστικός χάρτης με την εφαρμογή StoryMap JS (ξεκινήστε την περιήγηση πατώντας πάνω στα εικονίδια του χάρτη ή στο κουμπί «έναρξη περιήγησης» ή στο βελάκι δεξιά):

Ευχαριστούμε την κ. Κλιάρη Ιωάννα, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Π.Ι.Π.Μ., για τη συμβολή της σε αυτό το εγχείρημά μας και κυρίως τους υπέροχους μαθητές μας!!!

Χαρούμενο Καλοκαίρι σε όλους!!!

Γενική Αποτίμηση:

Μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι μαθητές των δύο σχολείων:

        Γνώρισαν καλύτερα τα μνημεία του τόπου τους και κατανόησαν την τοπική Ιστορία βαθύτερα.

        Ενεπλάκησαν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και συνεργάστηκαν μεταξύ τους με συνέπεια, δείχνοντας πνεύμα ομαδικότητας και αλληλεγγύης.

        Μοιράστηκαν συναισθήματα χαράς και περηφάνειας για την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου τους.

        Διενήργησαν συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα και επέδειξαν δεξιότητες συγγραφής και παρουσίασης υλικού.

       Ενθουσιάστηκαν με το παραγόμενο αποτέλεσμα, καθώς μπορούν πλέον να διαμοιραστούν τους εμπλουτισμένους διαδραστικούς χάρτες με το ευρύ κοινό και σταδιακά να τους εμπλουτίζουν περισσότερο. Επίσης ανάρτησαν τα βίντεο στο youtube, ώστε να γίνει διάχυση και στην κοινωνία, συνδέοντας έτσι τις γνώσεις τους για τα Θρησκευτικά με τις γνώσεις για τον κόσμο.

    Κυρίως πλησίασαν και «άγγιξαν» τα μνημεία, «συνομίλησαν» μαζί τους και κατανόησαν καλύτερα το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του τόπου τους αλλά και των προγόνων τους και συνειδητοποίησαν την ευθύνη τους για την περαιτέρω γνώση  αλλά και τη συνέχιση αυτής της κληρονομιάς.

Τέλος, στις 22 Μαΐου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα στην 3η διαδικτυακή ημερίδα παρουσίασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΠΙΠΜ και έγινε διάχυση καλών πρακτικών με την ανάρτηση του παραγόμενου αποτελέσματος στην ιστοσελίδα και στο ιστολόγιο του Γυμνασίου Σουφλίου  και στο δελτίο ειδήσεων του τοπικού καναλιού μας ΘΡΑΚΗΝΕΤ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: