Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Για το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί

27/1/2018  - ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).
Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Τι εννοούμε .ομως όταν λέμε ολοκαύτωμα; Μπορούμε να διαβάσουμε εδώ

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιο υλικό που θα μπορούσε να δει κάποιος για το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί. Έγινε επιλογή από αυτά που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, γιατί τα περισσότερα ενώ είναι πολύ αξιόλογα περιέχουν απίστευτες εικόνες φρίκης. Όσο και να προσπαθήσει όμως κανείς να βρει υλικό που να μην περιέχει τέτοιες εικόνες, είναι σχεδόν αδύνατο γιατί το θέμα είναι ακριβώς αυτό.
Η φρίκη και ο Ναζισμός είναι δύο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.


1. Μία ταινία μικρού μήκους με θέμα το ολοκαύτωμα από μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

2. Από το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Βραβευμένο βίντεο του Μαθητικού διαγωνισμού "Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι" της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

3.  Μια ταινία μικρού μήκους από το 7ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης (2017), βραβείο στο διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας και του Εβραϊκού Μουσείου, με θέμα "Το παιδί, θύμα του Ολοκαυτώματος"
Μπορείτε επίσης να δείτε με τη συγκατάθεση των κηδεμόνων σας

- Για το μεγάλο αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης το ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ3 εδώ

- Πώς χρησιμοποίησαν ψευδοεπιστημονικά την Ψυχιατρική και τη Βιολογία οι Ναζί και ποιές είναι οι ευυθύνες πολλών επιστημόνων;

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 


- Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που την πρόβαλε το προηγούμενο Σάββατο η ΕΡΤ3, είναι η: "Γυμνό ανάμεσα στους λύκους". Αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, του κρατούμενου Μπρούνο  Άπιτς που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Εκεί έγινε μάρτυρας του περιστατικού: ενός μικρού Εβραιόπουλου που το είχε κρυμμένο σε μια βαλίτσα ένας ενήλικας κρατούμενος που ήρθε από το Άουσβιτς και οι άλλοι κρατούμενοι, όταν το έμαθαν, το προστάτεψαν, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, για να σωθεί. Να σημειωθεί πως το στρατόπεδο αυτό έγινε αποκλειστικά για άνδρες πολιτικούς κρατούμενους. Εβραίοι κρατούμενοι, μπήκαν στα τέλη του πολέμου, λίγο πριν απελευθερωθεί από τα Αμερικανικά στρατεύματα.
Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: