Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Εκδρομή στην Κόνιτσα και στα Ιωάννινα

Χθες επιστρέψαμε από την εκδρομή μας οι δυο ομάδες του σχολείου μας, η περιβαλλοντική ομάδα για τους παραδοσιακούς οικισμούς και η ομάδα αγωγής υγείας. Είδαμε καταπληκτικά μέρη στην Κόνιτσα, τις χιονισμένες κορυφές του Σμόλικα και της Γκαμήλας, την Αστράκα, επισκεφτήκαμε τα Μαστοροχώρια την παλιά πόλη της Κόνιτσας, τα Γιάννενα, κάναμε πολλές δραστηριότητες, διασκεδάσαμε. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας είναι πολύ οργανωμένο, το προσωπικό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ μας βοήθησαν, μας ενημέρωσαν για τους παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και την πανίδα της περιοχής και γενικότερα μας στήριξαν πολύ παρ' όλες τις άσχημες καιρικές συνθήκες (κρύο, χιόνι). Μας υποδέχτηκε η διεθύντρια του ΚΠΕ κ. Κατερίνα Τσούβαλη και μας έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πανίδα της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. Επίσης το προσωπικό της μαθητικής Εστίας ήταν πολύ ευγενικό και πολύ φιλόξενο. Το φαγητό του κ. Σπύρου εξαιρετικό. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Αυτή είναι η τοξωτή γέφυρα δίπλα στην Κόνιτσα στον ποταμό Αώο. Στο θόλο από το κάτω μέρος έχει κρεμασμένο ένα κουδούνι που όταν φύσαγε πολύ χτυπούσε δίνοντας σήμα κινδύνου για όποιον ήθελε να το περάσει.

Κάτω από το γεφύρι που είναι 2ο μέτρα ψηλό. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ, κι εδώ, κι εδώ. Σε δύο ώρες δρόμο με τα πόδια πάνω από τον ορμητικό Αώο και κάτω από τις κορυφές του Σμόλικα και της Γκαμήλας συναντάς το υπέροχο μοναστήρι της Μονής Στομίου.


Οι μαθητές παίρνουν συνέντευξη από δύο κατοίκους στην Πυρσόγιαννη, ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα χωριά των μαστοροχωρίων. Είναι ο Γκάσιος Μιχαήλ και ο Βαλτάς Ευρυπίδης που με μεγάλη χαρά μίλησαν με τους μαθητές μας για το χωριό τους και την ιστορία του. Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την Πυρσόγιαννη αλλά κι απ' όλο τον κόσμο.
Ένα πανέμορφο χωριό που κάποτε είχε 1200 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους μαστόρους που δούλευαν με μοναδικό τρόπο την πέτρα, αυτή τη στιγμή έχει 80 κατοίκους στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους. Πως να μην σε πιάνει το παράπονο;
Κάποτε οι ιστορικοί θα το αναφέρουν ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ελληνικής πολιτείας που άφησε να μαραζώσουν τα όμορφα χωριά της πατρίδας μας.Η κ. Αριστέα Σούζου μαζί με την κ. Μαριάνα Νάστου από το ΚΠΕ μας ξενάγησαν και μας έδωσαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την αρχιτεκτονική της Πυρσόγιαννης.Ο κ. Γιώργος Αλεξίου με τον κ. Παναγιώτη Γαργάλα από το ΚΠΕ κάτω από μια καταπληκτική χιονόπτωση μας ξεναγούν στην άνω πόλη της Κόνιτσας που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και έχουν γίνει πολλές αναπαλαιώσεις παλιών και όμορφων κτιρίων. Οι δρόμοι έχουν ξαναγίνει λιθόστρωτοι.
Το ίδιο βλέπουμε να γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια και σε πάρα πολλές γειτονικές πόλεις. Το Τυχερό, την Κομοτηνή, τις Φέρες, το Διδυμότειχο, την Ξάνθη κ.ο.κ. Εμείς, δυστυχώς στο Σουφλί το 1993 βγάλαμε και πετάξαμε τους παραδοσιακούς (και πανάκριβους) κυβόλιθους που έδιναν ένα μοναδικό χρώμα στον τόπο μας και αφήνουμε να καταρέουν τα παραδοσιακά κουκουλόσπιτα.Οι μαθητές μας δημιουργούν με τον πηλό και το ξύλο (κατασκευή φωλιάς για πουλιά).

Επισκεφτήκαμε επίσης τη Μονή της Μολυβδοσκέπαστης στα σύνορα με την Αλβανία και τα Γιάννενα.
Οι συνοδοί καθηγητές:
Ali Sevil
Παναγιωτοπούλου Δήμητρα
Φακούδης Βαγγέλης


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

περασαμε super!!!