Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Ρατσισμός και διακρίσεις στο σχολείο Ένα ντοκιμαντέρ για το ρατσισμό και τις διακρίσεις.Μια δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, θέλησε να μιλήσει με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κίγνγκ για τον ρατσισμό στα παιδιά της τάξης με έναν τρόπο που να τα κάνει να μην ξεχάσουν ποτέ τι ουσιαστικά σημαίνει διάκριση, πως βιώνεται ο φυλετικός διαχωρισμός και να ανακαλύψουν τα ίδια απο που πηγάζει ο ρατσισμός.
Έκανε ένα απίθανο πείραμα το 1970, πολύ ριζοσπαστικό αλλά και πολύ σκληρό, το οποίο όμως ακόμη διδάσκεται σε σχολεία και πανεπιστήμια στην Αμερική.
Μπήκε στην τάξη της μια μέρα και ξαφνικά και απροειδοποίητα χώρισε τους μαθητές της σε γαλανομάτηδες και καστανομάτηδες.
Και με το αδιαμφισβήτητο κύρος που είχε ως δασκάλα τους, όρισε εκείνη την ημέρα ότι οι γαλανομάτηδες μαθητές είναι ανώτεροι από τους καστανομάτηδες μαθητές, έχουν περισσότερα προνόμια και φρόντιζε να μειώνει συνεχώς τα καστανομάτικα παιδιά.
Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα… και σοκαριστικά.
Το πείραμα συνεχίστηκε ακόμη μια μέρα. Με ανάποδη φορά.
Και μετά από χρόνια ένα παρόμοιο πείραμα έγινε σε ενήλικες για μερικές μόνο ώρες.
Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους.
Η δασκάλα αλλά και πολλά από τα παιδιά και τους μεγαλύτερους ανθρώπους που συμμετείχαν μας αποκαλύπτουν τα συναισθήματα τους όσο βιώνανε αυτό το καθεστώς ρατσιστικής και μειωτικής συμπεριφοράς και τα συμπεράσματά τους εκείνες τις στιγμές αλλά και μετά από χρόνια. Μπαίνοντας απλά στην θέση ενός άλλου ανθρώπου για μερικές ώρες:
“‘Έβλεπα θαυμάσια, συνεργάσιμα, εκππληκτικά, πονετικά παιδιά … να μετατρέπονται σε κακούς, μοχθηρούς, ρατσιστές μέσα σε 15 λεπτά”

Είναι ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών περίπου αλλά αποτελεί ένα συγκλονιστικό, ανεπανάληπτο και ιδιαίτερο μάθημα
Πηγη:http://mikroimegaloi.gr/blog/ratsismos-kai-diakrisi-sta-sholeia

Δεν υπάρχουν σχόλια: