Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Τα ποτάμια της Αφρικής

Αυτή η ανάρτηση είναι για ένα μάθημα της Γεωγραφίας στην Α΄ Γυμνασίου αλλά έχει χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για όλους.

Νίγηρας: με μήκος 4.160 Km , εκβάλει στον κόλπο της Νέας Γουινέας, σε ένα μεγάλο δέλτα που δίνει ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Δες εδώ φωτογραφίες.

Κόνγκο: Η λεκάνη απορροής του είναι ουσιαστικά το κράτος του Κονγκό. Πλωτός στο μεγαλύτερο μέρος του, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Ζαμβέζης: Στη νοτιοανατολική Αφρική είναι το όριο της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Σχηματίζει τους μεγάλους καταρράκτες της Βικτόρια Δες εδώ για την άγρια ζωή στους καταρράκτες της Βικτόρια (Ζάμπια).

Νείλος: ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου. Διασχίζει ερημική έκταση 2000 Km. Έχει εκατοντάδες παραπόταμους με πιο σημαντικούς το Λευκό Νείλο που ξεκινάει από τη λίμνη Βικτόρια και το Γαλάζιο Νείλο που ξεκινάει από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας μεταφέροντας φερτές ύλες.
Δείτε ένα 10λεπτο ντοκιμαντέρ για το Νείλο και τον πολιτισμό των ανθρώπων που ζουν κοντά σ' αυτόν. Έχει και συνέχειες.
Δείτε το Νείλο από τις πηγές του
Εδώ μπορείτε να δείτε ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ από την ΕΤ1 για τον Νείλο. Το πρώτο για την πυραμίδα του Χέοπα, του Χεφρήνου κ.λ.π., για την κατασκευή της μεγάλης πυραμίδας, το μουσείο του Καΐρου, και την εξάπλωση του αρχαίων Αιγυπτιακών αμαξών μίλια μακριά.
Από το ΒΒC μπορείτε να δείτε: για την άγρια ζωή του Νείλου, για την Ίβιδα ιερό πουλί των αρχαίων Αιγυπτίων, για τους αγρότες του Νείλου.
Δείτε τη σειρά του ΒΒC για το πως χτίστηκαν οι πυραμίδες .

Μουσική από την εποχή των πυραμίδων. Από τη Ουγκάντα. Μουσική από την Αραβία. Φωτογραφίες και μουσική από Αφρική. Από τους Ζουλού.

Κι ένα κλείσιμο με το "Στην αγορά του Αλ Χαλίλι" με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Στείλτε όσοι θέλετε σχόλια κι άλλες διευθύνσεις με ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ ή παραδοσιακή μουσική από την Αφρική.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα βιντεο με τις πυραμιδες ειναι πολυ ωραια απλως δεν μπορω να καταλαβω πως τις κατασκευαζαν τοσο ογκωδεις και ψηλες.Επισης το βρισκω πολυ αναγουλιαστικο που εκαναν τους Φαραω μουμιες!!!! Τα ποταμια της Αμερικης ειναι πιο ωραια παντως απο της Αφρικης.Ετσι φαινονται δηλαδη στο βιντεο. :P

omadaistologiou0809 είπε...

Αυτό που μου τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν οι πυραμίδες. Απόρησα στην κατασκευή των πθραμίδων, γιατί είναι ψηλές και ομόιομορφες.