Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

«ΕνCINEσθηση - Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» του Νεανικού Πλάνου στο Σουφλί-Δελτίο Τύπου

 

Εντυπώσεις & ευχαριστίες από τον Διευθυντή Γυμνασίου Σουφλίου

Η συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο» με συγκίνησε από την ώρα που με πήρε τηλέφωνο ο Κώστας Κορρές Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του φορέα, και μου πρότεινε να αναπτύξουμε δύο δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και για όλη την οικογένεια στο Σουφλί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “ΕνCINEσθηση 2023” του Νεανικού Πλάνου το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Με συγκίνησε, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να μας θυμούνται εδώ που ζούμε, συνήθως νιώθουμε αόρατοι, και όχι μόνο από την Αθήνα. 

Κατά την «Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» στο Σουφλί από 23 έως 27 Οκτωβρίου, αναπτύξαμε δύο εκπαιδευτικές δράσεις. Στην πρώτη προβάλλαμε διεθνώς βραβευμένες ταινίες από την Παιδική & Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο, με τη συνεργασία του Δήμου Σουφλίου. Ήταν εξαιρετικές όλες οι ταινίες, η κάθε μια για διαφορετικό λόγο. Ήρθαν παιδιά, τις περισσότερες φορές μαζί με τους γονείς τους στην κινηματογραφική αίθουσα, μία εικόνα πολύ γνώριμη για μας τους μεγάλους αφού την έχουμε βιώσει στα παιδικά μας χρόνια αλλά πολύ σπάνια πια. Όλοι τους έβγαιναν συγκινημένοι ή ενθουσιασμένοι από τις ταινίες και αυτό ήταν η μεγάλη μας επιβράβευση. 

  

Στη δεύτερη εκπαιδευτική δράση, ένα πενθήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στο σχολείο μας υπό την καθοδήγηση του Νίκου Αναγνωστόπουλου σκηνοθέτη και συνεργάτη του Νεανικού Πλάνου, οι μαθητές θα γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ με όποιο θέμα επέλεγαν, μαθαίνοντας για τη σκηνοθεσία, τις λήψεις, το μοντάζ. Μετά από δύο συναντήσεις με την ομάδα των 20 μαθητών που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στη δράση, και αφού έγινε ένας καταιγισμός ιδεών για πιθανά θέματα, αποφάσισαν παμψηφεί να ασχοληθούν με την καταστροφή που βιώσαμε το καλοκαίρι με τη φωτιά. Θέλησαν να πάρουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που είναι κοντά στο δάσος, όπως κτηνοτρόφους, υλοτόμους, μελισσοκόμους με θέμα την καταστροφή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τώρα. 

Μας προβλημάτισε λόγω του θέματος με ποιο τρόπο θα μετακινηθούν οι μαθητές έξω από το Σουφλί και η ιδέα ήρθε πολύ γρήγορα, με τα ποδήλατα. «Οι ποδηλάτες της φωτιάς» λοιπόν όπως ονομάστηκαν, έβγαιναν για τρεις μέρες στο καμένο δάσος, περπάτησαν στα μαύρα μονοπάτια, άγγιξαν τα καμένα δέντρα, αφουγκράστηκαν τα ζωντανά που δεν έχουν ίχνος χόρτου να φάνε αφού συνεχίζει η πολύμηνη ανομβρία, άκουσαν προσεκτικά την απελπισία των παραγωγών για το βιός που έχασαν, την ανημπόρια που νιώθουν, το παράπονο ότι έχουν ξεχαστεί από την πολιτεία και βίωσαν τον πόνο των ανθρώπων αυτών για τα δέντρα που χρειάστηκαν δεκαετίες να μεγαλώσουν και σε λίγες ώρες καταστράφηκαν παίρνοντας μαζί τους τα ζωντανά που ζούσαν εκεί. Φίδια, χελώνες, ζαρκάδια, αλεπούδες, λύκοι, πεταλούδες, κουνάβια κ.λπ. ή αποτεφρώθηκαν ή λιμοκτονούν αυτή τη στιγμή. Συναισθάνθηκαν τον πόνο αυτών των ανθρώπων που η ζωή τους είναι το δάσος, βαθύς ο λυγμός τους, πικρά τα δάκρυά τους. Βάλσαμο όμως το ότι τα μοιράστηκαν με τους μαθητές μας και βάλσαμο για την παιδική ψυχή γιατί στο τέλος των αφηγήσεών τους αναδύονταν πάντα η ελπίδα: «θα ξαναγίνει το δάσος αν το αφήσουμε, δεν θα το προλάβω να το δω εγώ, αλλά εσείς ναι», «θα ξαναπρασινίσουν όλα παιδιά μου, θα ανθίσουν ξανά τα αγριολούλουδά μας, θα έρθουν πάλι τα πουλιά και οι μέλισσες θα έχουν τροφή».



 

Ήταν μοναδική εμπειρία αυτό που έζησαν οι μαθητές μας όπως τα ίδια είπαν στην αναστοχαστική τελική συνάντηση, τόσο για τη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ όσο και η ενεργή εμπλοκή τους με το συγκεκριμένο θέμα.

Ευχαριστούμε το «Νεανικό Πλάνο» που μας έδωσε αυτήν την ευκαιρία και ευελπιστούμε για μελλοντικές συνεργασίες.

Βαγγέλης Φακούδης

Διευθυντής Γυμνασίου Σουφλίου

Δημοσίευση στον τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: