Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ελεύθερα Λογισμικά Ανοιχτού κώδικα

Μια ενημέρωση από τον επιμορφωτή Β΄επιπέδου Γιάννη Κασκαμανίδη για ορισμένα εξαιρετικά χρήσιμα λογισμικά που ανήκουν στο ΕΛΛΑΚ (Ελεύθερα λογισμικά Ανοιχτού Κώδικα).
Είναι όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά (εκτός από ένα).

1. JClic: δημιουργία πακέτων πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. Η νέα έκδοση είναι σταθερή και λιγότερο μνημοβόρα.

2. eXe eLearning: δημιουργία εκπαιδευτικών ιστότοπων με πολυμεσικό υλικό και διαδραστικές ασκήσεις. Μ' αυτό μπορούμε να κάνουμε και webquests.

3. Freemind: δημιουργία εννοιολογικών χαρτών.

4. VUE: δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Σε λίγες μέρες θα βγει η σταθερή έκδοση. Εξαιρετικό εργαλείο με δυνατότητα παρουσίασης.

5. XMind: δημιουργία εννοιολογικών χαρτών.Κομψοί εννοιολογικοί χάρτες με διαφορετικές μορφές. Δυστυχώς αν και μεταφράστηκε στα ελληνικά, δεν είναι διαθέσιμο στη γλώσσα μας ακόμη.

6. OpenOffice.org: Πασίγνωστη, σταθερή σουίτα γραφείου και σε λίγες μέρες βγαίνει η έκδοση 3.2 με πολλές βελτιώσεις.

7. GCompris: Σουίτα εκπαιδευτικών παιχνιδιών (120 συνολικά). Στην έκδοση για Windows διατίθενται τα 45 και με μια δωρεά 20 Ευρώ ξεκλειδώνονται και τα υπόλοιπα. Διαφορετικά σε Linux έχετε πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες.

8. LinCity-NG: Συγγενής του εμπορικού SimCity, μεταφρασμένο στα ελληνικά (υπομονή λίγες ημέρες για να ανέβει το ελληνικό πακέτο). Δημιουργία πόλεων με σκοπό την αειφορία. Στη μετάφραση του γραφικού περιβάλλοντος συμμετείχαν και μαθητές Ε΄ Δημοτικού.

9. PhET: Πακέτο προσομοιώσεων για το μάθημα της Φυσικής. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το ελληνικό πακέτο.Αυτά τα λίγα ως ορεκτικό.

Αν έχετε διάθεση, μπορείτε ΕΔΩ να βρείτε έναν πιο ολοκληρωμένο οδηγό για εκπαιδευτικό ΕΛΛΑΚ.
Σας προτείνω να δείτε την ενότητα Εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: