Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

«Αρλεκίνοι του Πικάσο» Δημιουργικό εργαστήρι σε συνεργασία με το Μουσείο ΠΙΟΠ

   Με αφορμή τις Απόκριες, την Τετάρτη 26-2-2025, οι μαθητές του Γ3 του σχολείου μας παρακολούθησαν  δημιουργικό εργαστήρι στο μουσείο ΠΙΟΠ με  έμπνευση τους Αρλεκίνους του Πικάσο. Ο Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε μια  σειρά έργων με φιγούρες του αρλεκίνου, στα έργα της Γαλάζιας και της  Ροζ περιόδου της ζωγραφικής του που προέρχονται από το ιταλικό λαϊκό  θέατρο Commedia dell’ Arte και από τις καρναβαλικές παραδόσεις της Δύσης. Οι μαθητές  εξερεύνησαν τον Αρλεκίνο ως  σύμβολο μέσα από το έργο του Πικάσο και προσπάθησαν να τον εντάξουν στον σύγχρονο  κόσμο μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες κολλάζ και ζωγραφικής. Επίσης ανέλυσαν τη σημασία του Αρλεκίνου και τη συνέδεσαν με τη δική τους ιδιοσυγκρασία προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν το περιβάλλον  και τον ρόλο του στον σύγχρονο κόσμο. Η υλοποίηση έγινε από την κ.Μαρία Κοσμίδου, Αρχιτέκτονα.   
   








Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Βιωματικές δράσεις με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

 

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του εκφοβισμού στα σχολεία έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αποκαλέσει το bullying «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Το σχολείο μας κατά το μήνα Φεβρουάριο, προχώρησε σε σχετικές δράσεις σχετικές με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.  Αρχικά την Παρασκευή 7/2/25 πραγματοποιήθηκε ομιλία στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας από την  ΣΕΠΕ κ. Γκουλιάμα σε θέματα όπως: Θεσμικό Πλαίσιο Σχολικού Εκφοβισμού, ο ρόλος των γονέων στην διαπαιδαγώγηση των μαθητών για την αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού, ο ρόλος των γονέων στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο διαδίκτυο και πως να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να μην επιτελούν αξιόποινες πράξεις για οποιοδήποτε λόγο.

Επίσης οι μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος σε βιωματικές δράσεις σχετικές με  θέματα σχολικής βίας που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Έβρου κυρίες Τσελίδου Θεανώ (κοινωνική λειτουργό) και Κασαπίδου Ζωή (ψυχολόγος). Ευχή όλων να μειωθεί η συχνότητα του φαινομένου ώστε να μετριαστούν οι επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων.





ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

Τη Δευτέρα στις 17  Φεβρουαρίου 2025 είχαμε την χαρά να δεχτούμε στο σχολείο μας την επίσκεψη των εκπροσώπων του παραρτήματος Έβρου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τον κ. Μαργαρίτη Πετριτζίκη και την κ. Παπαλάμπρου Χριστίνα. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη συμπερίληψη μειονοτικών ομάδων. Η εκπαιδευτική δράση έλαβε μέρος στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά το θεωρητικό κομμάτι και πήραν μέρος και σε βιωματικά εργαστήρια. Οι βιωματικές δράσεις είχαν ως σκοπό την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της ευαισθησίας για θέματα μετανάστευσης και διεθνούς δικαίου αλλά και να συμβάλουν στο σεβασμό στη διαφορετικότητα, την προώθηση της ανεκτικότητας και την ενίσχυση της ένταξης των προσφύγων.